Zdroj: http://www.kpg.fapz.uniag.sk/index.php?a=3  •  Vydané: 21.5.2010 18:20  •  Autor: Jirko

Ako to všetko začalo??

Ako každý rok, aj túto Jeseň zorganizovala Katedra pedológie a geológie v spolupráci s Katedrou botaniky Pedologicko-Geologicko-Botanickú exkurziu do Račkovej doliny. V poslednom roku aj pod záštitou doc.Ing. Jozefa Repiského, CSc. prorektora SPU a prof.Ing. Daniela Bíru, PhD. dekana FAPZ za čo im v mene oboch katedier ďakujeme.

Na úvod je potrebné povedať, že tohto ročnú exkuziu poznamenali značné zmeny počasia. Ako sme sa týždeň pred odchodom tešili na perfektné babie leto v Tatrách, tak nás po príjazde prekvapilo perfektných 50 cm snehu. Ale aj to stálo za to.

Štvrtok: Kamenné more vo Vyhniach, Donovaly, Lúčky kúpele,

Štvrtok bol jediný deň, ktorý vyšiel podľa dlhodobého plánovania. Od internátu Antona Bernoláka vyrážame tento rok po prvý krát dvomi autobusmi a naberáme smer Vyhne. Okrem toho, že sa vo Vyhniach nachádza jeden z najstarších pivovarov na Slovensku, nachádzame tu tiež niekoľko geologických rarít. Tou prvou, ktorú sme navštívili bolo najväčšie kamenné more v Strednej Európe, kde sme sa od našich starších kolegov dozvedli ako podobný útvar vznikol. O čosi nižšie v dedine nachádzame travertínový vodopád, s veľmi výstižným názvom: Slonia hlava. Opúšťame Vyhne a pokračujeme ďalej smer Donovaly. Sedlo, ktoré tvorí hranicu medzi Veľkou Fatrou a Nízkymi Tatrami zaiste stojí za povšimnutie nie len pre odborníka. Poslednou zastávkou sú už tradične Lúčky kúpele. Po príchode do Račkovej doliny nás víta rozprávkovo zasnežená krajina. Autobus nechávame dole pri kempe a na chatu šľapeme po svojich. Večer je voľný program a tak čakáme ako bude ráno.

Piatok: Tatranská polianka - Sliezsky dom

Ráno sa nad hrebeňmi Nízkych Tatier objavuje slnko. To je šanca, že by dnešný deň mohol stáť za to. Autobusom sa dostávame do Tatranskej polianky. Pôvodný zámer bol Poľský Hrebeň, no Perinbaba sa snažila aj tu. Takže budeme úplne spokojní, keď si na Sliezskom dome dáme aspoň čaj a polievku. Chodník nie je prešľapaný a tak stúpame po zasneženej "asfaltke". Cesta nám bude trvať o čosi dlhšie ale určite je bezpečnejšia. Kľukatou cestou niekoľko krát stretávame skúter so zásobami pre chatu a dokonca aj ratrak, ktorý sa snaží sprejazdniť cestu. Po príchode prvej skupiny zisťujeme, že hotel je zatvorený, Našťastie tu celoročne funguje klub Horských vodcov a tak sa uberáme smerom tam. Varujem chatárku aby postavila na polievku, že sa jej sem rúti vyše 70 hladných a uzimených študentov. Samozrejme, že mi neverí. Ale keď sme sa asi po hodinke pobrali na odchod vyzerala spokojne a my tiež. Cesta dolu je už v znamení dobrej nálady. Zabudol som na jednu dôležitú vec: Počasie bolo super :-). Uvidíme aká bude sobota.

Sobota: Nízke Tatry - Demänová dolina - Vrbické pleso

Na úvod tretieho dňa sa opäť "robí pekné počasie". Plán na dnes je len oddychový a tak vyrážame do Jasnej. Autobusom sa dostávame až na Lukovú. Chvíľku stúpame po ceste a potom odbočujeme na chodník ku Vrbickému plesu, ktoré je jediné v Nízkych Tatrách. Na brehu nasleduje prednáška z geológie, pedológie a botaniky a potom sa už len prechádzame po okolí. Po obede v reštaurácii, kde je poriadna vysokohorská prirážka, zastavujeme ešte na doplnenie zásob v Tescu v Liptovskom Mikuláši. Na chate sme okolo tretej, čo je ešte pomerne skoro, a tak "čo budeme robiť do večera?", zaznelo. V autobuse vznikol spontánne na oboch koncoch rovnako skvostný nápad. Rozhodli sme sa trochu odbremeniť bar na chate, a tak vznikol pred chatou Akademik prvý tohtosezónny ICEBAR. Tak sa nám teda podarilo urobiť zábavu do začiatku tradičného záverečného večera.