Zdroj: http://www.kpg.fapz.uniag.sk/index.php?a=4  •  Vydané: 21.5.2010 18:23  •  Autor: Jirko

Ako to všetko začalo??

Už celý týžden pre odchodom sa nevieme dočkat magického dátumu 30.4.2009. Sledujeme počasie na rôznych serveroch. Všade nieco iné. Stále vyberáme len to najlepšie a tešíme sa ake to bude naozaj. Štvrtok: deň, ktorým sa každoročne začína Exkurzia po našom prekrásnom Slovensku.

Štvrtok: NP Veľká Fatra: Obec Turecká - Krížna (1574 m) - Majerova skala - (1283 m) - Staré hory

Tento rok sa rekordný počet účastníkov zhromaždil pre internátom Antona Bernoláka. Autobus prichádza, zastavuje, nastupujeme a vyrážame smer Banská Bystrica. Počasie nám zatial praje a my sa tešíme ako to bude vyzerať vo Veľkej Fatre. Dnes máme naplánované zdolať jeden z najvyšších vrcholov VF - Krížnu. Autobusom sa dostávame až na Salašky. Tu je naša prvá zastávka, kde sa dozvedáme množstvo zaujímavých informácií o jednom z našich najmladších národných parkov.

Strmým chodníkom ktorý vedie prevažne po lyžiarkej zjazdovke a popod vlek pomaly stúpame na hrebeň. Po asi dvoch hodinách sa dostávme na vrchol Krížnej (1574 m). Cestou hore sme sa síce od tepla vyzliekali, ale na Krížnej sa hodilo každé suché tričko. Kochame sa okolitými výhľadmi a začíname zostupovať smerom k Majerovej skale kde sa nacházda zvyšok našej výpravy. Majerova skala (1283 m): Táto vápencovo-dolomitová príkrovová troska, kontrastujúca s nezalesneným reliéfom Krížnej. Na vrchole útesu sa nachádza plošina, z ktorej sa kocháme krásnymi výhľadmi na okolitú Starohorskú dolinu.

"Tuším začína pršať" povedal niekto a tak sa radšej čo najskôr chceme dostať do tepla a sucha autobusu. Halušky v Starých horách a hurá do Račkovej.

Piatok: NP Slovenký raj: Podlesok - Suchá Belá - Glacká cesta - Kláštorisko

Piatok - sviatok práce - trochu smola. Ale predsalen sme sa rozhodli navštíviť Slovenský raj. Pre pamätníkov opakovanie, pre nováčikov úžasný zážitok. Na Podlesku sme "vydrankali" od tety zľavu na vstup a jedna časť skupiny vyráža do Národnej prírodnej rezervácie Suchá Belá, ktorá patrí k najnavštevovanejším turistickým miestam Slovenského raja. Je nutné podotknúť, že je zároveň jednou z najromantickejších tiesňav v tejto lokalite. Už od začiatku naberáme vyššie tempo. Chceme totiž predbehnúť čo najviac sviatočných turistov. Veľmi nepomáha a 20 minút stojíme pod prvým rebríkom.

Zo skupiny sa 6-tim podarilo tieto davy predbehnúť a získať čas na prechod Malého Kyseľa, ktorý je taktiež veľmi zaujímavou roklinou. Zvyšok skupiny sa doslat na Kláštorisko, kde bol čas na oddych a príjemné posedenie na zakvitnutej lúke. Tretia skupina si zvolila pre vyplnenie tohto dňa Prielom hornádu s cieľom Kláštorisko. Celkové zhodnotenie: Slovenský raj sme naplnili študentami SPU a získali tak množstvo fotografií využiteľných najmä pri výučbe Geopedológie Národných parkov Slovenska. Nádherný deň končí a my sa plní príjemných zážitkov vraciame späť do Račkovej doliny.

Sobota: Západné tatry: Žiarska chata - prechod cez lavínové pole

Na Sobotu sme zvolili len oddychovejšiu túru. Na druhej strane Baranca sa nachádza Žiarska dolina, ktorá sa v poslednej dobe preslávila pádom storočnej lavíny. Sme ubytovaný hneď vedľa a tak sme prirodzene zvedaví ako to vyzerá naozaj. Po betonke stúpame do doliny a dostávame sa na záver lavínového poľa. Nečakali sme, že bude už tak nízko, a tak máme predzvesť ako to asi bude vyzerať vyššie. Stále stúpame po betonke, ktorá sa však zrazu stráca pod obrovskými haldami snehu, stromov a kameňov. Tí čo zažili krásu Žiarskej doliny nevedia či plakať alebo obdivovať túto úžasnú silu prírody.

Po lavínovom poli stúpame až ku žiarskej chate, ktorá akoby zázrakom zostala takmer neporušená. Po kapustnici na chate nám zvedavosť nedá a ideme pozrieť ešte trochu vyššie na symbolický cintorín. Pietné miesto predtým zahalené rúškou stromov zostalo akosi presvetlené. Kúsok vyššie užívame posledného snehu tejto zimy a schádzame späť ku autobusu. Posledné nákupy v Liptovskom Mikuláši a už sa len tešíme na posledný večer, ktorý ako vždy stojí za to a každý sa dobre zabáva. Tento ročník nás svojou návštevou poctil aj dekan FAPZ prof. Ing. Daniel Bíro, PhD. so svojou manželkou a prorektor SPU doc. Ing. Jozef Repiský, CSc., ktorý už sa stáva platným členom pedagogickej zložky exkurzie.